Bio-ethanol haarden zijn een populair en modieus type van huisverwarming dat werkt op gedenatureerde alcohol, geproduceerd door een biologisch proces van gisting en distillatie van natuurlijke suikers. Bio-ethanol wordt beschouwd als een milieuvriendelijke brandstof voor huisverwarming, omdat het hernieuwbaar is en een lage toxiciteit heeft.


Bioethanol

Bio-ethanol haarden worden een populaire ontwerp keuze vanwege het feit dat ze een aantrekkelijk vlammenspel geven, rookvrij zijn, en geen speciale ventilatie nodig hebben om te gebruiken. Ze zijn ook gemakkelijk te installeren en kunnen overal in huis worden gebruikt – sommige mensen integreren ze zelfs in hun badkamerontwerp.

Bio-ethanol vuren worden aangestoken met een lange aansteker – vergelijkbaar met die gebruikt worden voor gasovens – en verbranden gedenatureerde alcohol brandstof die per liter wordt gekocht. In termen van gebruikskosten zijn ze ongeveer gelijkwaardig aan een houtgestookte open haard, hoewel de installatiekosten en de kosten van de open haard zelf over het algemeen veel lager zullen zijn. Bio-ethanol haarden produceren alleen water en CO2 wanneer de brandstof wordt verbrand, maar de hoeveelheid CO2 per uur is ongeveer gelijk aan het branden van twee kaarsen. Dit betekent dat ze veilig kunnen worden gebruikt in elke kamer van het huis zonder enige gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld het risico van koolmonoxidevergiftiging.