Bio-ethanol, met inbegrip van bio-ethanol dat in sommige landen wordt gebruikt als brandstof voor auto’s en andere voertuigen, en bio-ethanol voor huishoudelijk gebruik in zaken als open haarden op bio-ethanol, is een heldere stof die chemisch hetzelfde is als het ethanol dat u waarschijnlijk kent als het alcoholische bestanddeel of alcoholische dranken. De term “bio-ethanol” wordt gebruikt om ethanol aan te duiden dat door een specifiek proces is ontstaan, en niet zozeer de resulterende chemische stof zelf.


Bioethanol

Bio-ethanol wordt gemaakt door enzymen te gebruiken om een biomassa van een gewas zoals suikerriet, stro, bepaalde grassoorten, houtsnippers of zaagsel af te breken tot suikers. De suikers worden vervolgens gefermenteerd, waarna een distillatie proces wordt gebruikt om de ethanol te verzamelen. Het precieze proces verschilt naargelang van het soort gewassen dat wordt gebruikt, maar dit zijn de essentiële fasen voor de productie van bio-ethanol brandstof.

Bio-ethanol is zuivere alcohol, en wanneer het wordt verkocht voor gebruik in open haarden thuis, ondergaat het nog een proces dat ervoor moet zorgen dat niemand het probeert op te drinken, door het te veranderen in wat “gedenatureerde” alcohol wordt genoemd. Alcohol in die zuiverheidsgraad is gevaarlijk voor menselijke consumptie, en in veel landen illegaal om als ingrediënt te verkopen, en kan dus alleen in gedenatureerde vorm worden verkocht als brandstof of in schoonmaakmiddelen.