Bio-ethanol is een brandstof die in sommige landen wordt gebruikt als alternatief voor benzine, hetzij als zodanig, hetzij in een mengsel dat wordt vermengd met gewone loodvrije benzine. Bio-ethanol is echter vooral bekend als brandstof voor huisverwarming, waarbij bio-ethanol open haarden steeds populairder worden.


Bioethanol

Een van de belangrijkste dingen die mensen aantrekkelijk vinden aan bio-ethanol, naast het feit dat het een zeer handige manier is om het huis te verwarmen, is dat het milieuvriendelijk is. Het is hernieuwbaar, biologisch afbreekbaar en weinig giftig als het wordt gemorst – in feite is het dezelfde chemische stof als de alcohol in alcoholische dranken. Maar is bio-ethanol koolstofneutraal?

Bij de beoordeling of een brandstof voor motorvoertuigen koolstofneutraal is, moet met veel zaken rekening worden gehouden, dus het is de vraag of bio-ethanol koolstofneutraal is wanneer het op deze manier wordt gebruikt. Voor eenvoudig huishoudelijk gebruik in open haarden echter, compenseert de kooldioxide die wordt geabsorbeerd door de planten die groeien om de brandstof te maken, in hoge mate de CO2 die wordt geproduceerd wanneer de bio-ethanol wordt verbrand, wat betekent dat het kan worden geclassificeerd als een koolstofneutrale brandstof voor huishoudelijke verwarming. Wanneer u een bio-ethanolhaard gebruikt, is de hoeveelheid geproduceerde CO2 vergelijkbaar met het branden van een klein aantal kaarsen.