Bio-ethanol kachels en haarden worden steeds populairder in woningen. Bio-ethanol is een koolstofneutrale, hernieuwbare brandstofbron die zeer geschikt is voor gebruik binnenshuis omdat het geen rook of schadelijke dampen afgeeft wanneer het brandt. Deze eigenschap betekent ook dat het geschikt is om mee te koken, omdat de bio-ethanol een echte vlam produceert die alleen wat CO2 en waterdamp afgeeft, en dus het voedsel niet zal verontreinigen.

Hoewel bio-ethanolvuren veilig zijn om mee te koken, en bio-ethanol populair is als brandstof voor campingfornuizen, kan het langzamer zijn om mee te koken dan andere soorten brandstof. Dit komt omdat het even kan duren voordat het vuur volledig op gang is, en omdat de hitte die het afgeeft minder is dan bij sommige andere brandstoffen. Dit betekent dat als u vlees wilt koken, u extra voorzichtig moet zijn met de kooktemperaturen en dat u het voedsel misschien langer moet koken. Een bio-ethanol vuur zal ook geen rooksmaak geven omdat het een rookloos vuur is, dus als dit iets is wat u wilt, bijvoorbeeld om buiten te grillen – dan zal bio-ethanol niet de beste keuze zijn.

Voor dingen die toch al een lagere warmte vereisen, zoals fondue, is bio-ethanol echter een perfecte keuze.