Bio-ethanol is een soort alcohol die als brandstof wordt gebruikt. Vanuit het oogpunt van zijn chemische samenstelling is het precies hetzelfde als de ethanolalcohol die wordt aangetroffen in alcoholische dranken zoals bier, wijn en gedistilleerde dranken, maar het wordt verkocht als gedenatureerde alcohol, wat betekent dat het niet geschikt is voor menselijke consumptie en niet wordt verkocht met dezelfde beperkingen en belastingen als alcohol die bedoeld is om te worden gedronken. Bio-ethanol wordt gebruikt als motorbrandstof, onder meer in mengsels van bio-ethanol en benzine zoals E10 (de meest verkochte benzine in Nederland), maar kan ook worden gekocht voor huishoudelijk gebruik in bio-ethanol open haarden, lantaarns en kachels.


Bioethanol

Bio-ethanol kan worden gemaakt van veel verschillende soorten plantengewassen, waaronder afvalstro, zaagsel en bepaalde houtsoorten, maar ook dingen als maïs en suikerriet. Waar het meestal van wordt gemaakt varieert over de hele wereld, afhankelijk van wat gemakkelijk te verbouwen is, maar het kan bijna overal worden gemaakt. De grondstof wordt met behulp van enzymen gereduceerd tot zijn natuurlijke suikers, die vervolgens biologisch worden vergist. De alcohol die het resultaat is van dit proces wordt vervolgens gedistilleerd. Er zijn kleine verschillen in het proces, afhankelijk van de gebruikte gewassen, maar het is altijd een natuurlijk proces.