Bio-ethanol wordt steeds populairder als brandstof voor gebruik in huis, voor verwarming buitenshuis, voor vuur, voor kamperen en voor overlevingsdoeleinden. Het is een soort ethanolalcohol die wordt gemaakt door de suikers in bepaalde soorten gewassen te fermenteren en de resulterende alcohol te distilleren. Bio-ethanol dat voor thuisgebruik wordt verkocht, varieert in zuiverheid, maar de hoogste kwaliteit bio-ethanol ligt rond de 96,6% zuivere ethanol. 

De meest modieuze toepassing van bio-ethanol in de woninginrichting op dit moment is voor open haarden in huis. Bio-ethanol is een koolstofneutrale, hernieuwbare brandstof die brandt met een aantrekkelijke oranje vlam, maar geen rook of as produceert. Dit betekent dat het kan worden gebruikt in open haarden die niet met andere brandstoffen kunnen worden gestookt, bijvoorbeeld omdat andere brandstoffen een schoorsteen nodig hebben en bio-ethanol niet. Campingfornuizen en lantaarns zijn ook vaak ontworpen om op bio-ethanol te werken, evenals kook- en verwarmingstoestellen voor boten en motorhomes. Wat de keuken betreft, zijn bio-ethanolfonduesets ook een populaire manier om de brandstof te gebruiken.

De andere belangrijke toepassing van bio-ethanol is als brandstof voor auto’s. De meeste benzine die in het Nederland wordt verkocht, is nu een mengsel van 10% bio-ethanol en 90% benzine. In sommige landen zijn auto’s die op hogere percentages of zelfs alleen op bio-ethanol rijden gebruikelijk, met Brazilië als goed voorbeeld.