Bio-ethanol wordt op bepaalde gebieden steeds meer als brandstof gebruikt. Een van de meest bekende gebieden waar bio-ethanol wordt gebruikt, is als alternatieve brandstof voor auto’s. In sommige delen van de wereld wordt bio-ethanol al sinds de jaren zeventig gebruikt als de belangrijkste brandstof voor benzinemotoren, maar in Nederland worden auto’s die zijn aangepast om op bio-ethanol of benzinemengsels met een hoog bio-ethanolgehalte te rijden, niet op grote schaal aangetroffen. In de VS en het VK wordt steeds meer gebruik gemaakt van mengsels zoals E10 met een bio-ethanolgehalte van 10% vermengd met loodvrije benzine, waarop normale benzinemotoren zonder problemen kunnen rijden.


Bioethanol

In huis vervangt bio-ethanol andere soorten brandstof voor het gebruik in open haarden. Bio-ethanol vuren zien er aantrekkelijk uit met hun echte oranje vlammen, maar produceren geen rook of as. Dit maakt ze handiger en gemakkelijker te installeren dan andere soorten vuur, en het feit dat bio-ethanol koolstof neutraal is, een lage giftigheid heeft, en biologisch afbreekbaar is maakt het een aantrekkelijke keuze vanuit een milieu perspectief, ook. Bio-ethanol vuren kunnen ook buiten worden gebruikt, waardoor ze een goed alternatief zijn voor andere vormen van buitenverlichting en verwarming.