Bio-ethanol is een brandstof die wordt gemaakt door de suikers die van nature in bepaalde plantensoorten voorkomen te fermenteren en vervolgens de resulterende alcohol af te destilleren. Dit betekent dat het een brandstof op alcoholbasis is. In feite is bio-ethanol dezelfde chemische stof als het ethanol dat in alcoholische dranken als wijn, bier en sterke drank zit. Als brandstof komt de energie in bio-ethanol vrij door verbranding. Bij verbranding komt warmte-energie vrij, alsmede waterdamp en CO2.

Bio-ethanol wordt gebruikt als brandstof voor auto’s, maar ook als brandstof voor thuisgebruik, zoals voor open haarden en lantaarns thuis. Auto’s kunnen zonder aanpassingen aan hun motor rijden op mengsels van bio-ethanol en benzine, zoals E10, de brandstof die nu het meest aan de pomp te vinden is in het Verenigd Koninkrijk. E10 bevat 10% bio-ethanol, en de rest is loodvrije benzine. Voor open haarden, tuinhaarden en kampeerkachels wordt bio-ethanol verkocht in de vorm van flessen gedenatureerde alcohol. Deze worden gebruikt door gewoon de bio-ethanolvloeistof in de brander te gieten en deze aan te steken. Omdat bio-ethanol een echte vlam produceert en geen rook, is het een flexibele brandstof om te gebruiken voor open haarden thuis, waar geen schoorsteen nodig is.