Bio-ethanol is een type brandstof dat wordt gebruikt in automotoren en ook voor thuisgebruik, zoals in bio-ethanol open haarden en kampeerkachels. Wanneer bio-ethanol wordt gebruikt in een mengsel zoals E10 (een mengsel van 10% bio-ethanol en 90% loodvrije benzine dat gewoonlijk in de VS en het VK aan de pomp wordt verkocht), is er geen risico verbonden aan het gebruik ervan in een benzinemotor zonder modificaties. Voor hogere percentages ethanol moet de motor van een auto ontworpen of aangepast zijn om als flexfuelmotor te werken, anders kan het ernstige problemen veroorzaken.

Wanneer bio-ethanol thuis als brandstof voor verwarming wordt gebruikt, zijn er geen bijzondere risico’s aan verbonden die specifiek zijn voor bio-ethanol. Het produceert een echte vlam, en het is dus belangrijk om de open haard bewaakt en ontoegankelijk voor kinderen en huisdieren te houden, maar het produceert geen rook of schadelijke dampen bij verbranding, en kan dus worden gebruikt zonder schoorsteen of speciale ventilatie. Het kan echter wel enige condensatie veroorzaken, dus het is raadzaam om soms een raam open te zetten wanneer u een bio-ethanolhaard binnenshuis gebruikt. Bio-ethanol mag ook niet worden geconsumeerd – hoewel het gewoon ethanol is, is het veel zuiverder dan de ethanol die in alcoholische dranken wordt aangetroffen en wordt het ook gedenatureerd voordat het als brandstof wordt verkocht.