De afgelopen jaren is bio-ethanol steeds populairder geworden als milieuvriendelijk brandstofalternatief. Om te begrijpen waarom het zo goed is voor het milieu, is het belangrijk te weten hoe bio-ethanol wordt gemaakt. In deze blog wordt uitgelegd hoe bio-ethanol wordt gemaakt uit zetmeel en suikergewassen


Bioethanol

De productie van ethanol uit suikergewassen

Ethanol kan op een aantal manieren worden geproduceerd, waaronder distillatie of fermentatie. De meest gebruikelijke manier om ethanol te produceren is via fermentatie, waarbij suikers worden omgezet in alcohol door gist of bacteriën. Bij gisting worden twee soorten suikergewassen gebruikt: gewassen op basis van zetmeel, zoals maïs, tarwe en aardappelen, en gewassen op basis van suiker, zoals suikerriet en zoete sorghum

Om ethanol te maken van gewassen op basis van zetmeel, moet het zetmeel eerst worden afgebroken tot eenvoudige suikers zoals glucose en maltose. Dit gebeurt door de granen te weken in warm water of door enzymen toe te voegen om ze verder af te breken. Vervolgens worden de suikers gefermenteerd met gist of bacteriën om ethanol te produceren. Ten slotte wordt water uit het mengsel verwijderd om de ethanoloplossing te concentreren voordat deze als brandstof kan worden gebruikt

De productie van ethanol uit voedselafval

Een andere manier om bio-ethanol te produceren is door voedselafval te gebruiken als bronmateriaal voor fermentatie. Voedselafval bestaat uit restjes van restaurants, kantines en andere voedselproductielocaties die anders zouden worden weggegooid als ze niet voor energiedoeleinden werden gebruikt. In dit proces wordt voedselafval eerst verhit bij hoge temperaturen (meer dan 200°C) totdat het uiteenvalt in eenvoudiger moleculen zoals koolhydraten, eiwitten en vetten die vervolgens met gist of bacteriën kunnen worden gefermenteerd tot ethanol dat vervolgens kan worden gebruikt als brandstof in auto’s of andere voertuigen

Bio-ethanol is een steeds populairdere alternatieve brandstofbron vanwege de lage koolstofuitstoot in vergelijking met traditionele fossiele brandstoffen – maar hoe wordt het precies gemaakt? Deze blogpost gaf een overzicht van twee methoden om bio-ethanol te produceren – door fermentatie met zetmeelhoudende gewassen zoals maïs of suikerhoudende gewassen zoals suikerriet; en door fermentatie met voedselafvalmaterialen zoals restjes van restaurantmaaltijden. Door te begrijpen hoe bio-ethanol wordt gemaakt, zijn we beter uitgerust om weloverwogen beslissingen te nemen over onze energiebronnen en hoe we het best onze koolstofvoetafdruk op de planeet kunnen verminderen!