Ethanol is een organische verbinding die wordt gemaakt door fermentatie van zetmeel of suikers afkomstig van verschillende gewassen, zoals maïs en suikerriet. Het is een schoonbrandende, hernieuwbare brandstof die al eeuwenlang in vele delen van de wereld wordt gebruikt. Deze veelzijdige brandstof kan worden gebruikt om motoren aan te drijven en huizen te verwarmen, maar heeft ook vele andere toepassingen. Laten we eens kijken naar enkele manieren waarop ethanol tegenwoordig wordt gebruikt


Bioethanol

Ethanol als brandstof

Ethanol wordt meestal gebruikt als alternatieve brandstof voor motorvoertuigen. In de Verenigde Staten wordt het aan benzine toegevoegd om de zogenaamde E85-benzine (of flex fuel) te creëren. Dit mengsel bevat 85% ethanol en 15% benzine, waardoor het efficiënter is dan gewone benzine omdat het schoner verbrandt en minder uitstoot veroorzaakt. Veel autofabrikanten zijn begonnen met de productie van auto’s die op dit type brandstof kunnen rijden

Industrieel gebruik

Ethanol kan ook worden gebruikt voor industriële doeleinden, zoals schoonmaakmiddelen of oplosmiddelen. Gemengd met water ontstaat een krachtig oplosmiddel dat kan worden gebruikt om vuil en vet van verschillende oppervlakken te verwijderen. Het wordt ook vaak gebruikt in handontsmettingsmiddelen en andere huidverzorgingsproducten vanwege zijn antiseptische eigenschappen. Bovendien kan ethanol worden gecombineerd met andere chemicaliën om een verscheidenheid aan farmaceutische producten en medicijnen te maken

Gebruik in voedsel en dranken

Ethanol wordt ook vaak aangetroffen in voedsel en dranken, waar het fungeert als conserveringsmiddel of smaakstof. Alcoholen zoals bier en wijn bevatten bijvoorbeeld ethanol, net als vele soorten likeuren zoals wodka of whisky. Bovendien bevatten sommige zuivelproducten kleine hoeveelheden ethanol als gevolg van het gistingsproces dat bij de productie ervan plaatsvindt. Ten slotte bevatten bepaalde vruchten natuurlijke hoeveelheden ethanol die hen hun aparte smaakprofiel geven

Zoals je ziet heeft ethanol veel verschillende toepassingen in ons dagelijks leven – van het aandrijven van onze auto’s tot het op smaak brengen van ons voedsel! Niet alleen is deze veelzijdige verbinding hernieuwbaar en schoon, waardoor het beter is voor zowel het milieu als de menselijke gezondheid, maar het biedt ons ook talrijke praktische toepassingen in industrieën variërend van auto- tot voedsel- en drankproductie! Ethanol bewijst zich keer op keer als een hulpbron van onschatbare waarde!