In de afgelopen jaren is gedenatureerde alcohol een populaire keuze geworden voor veel doe-het-zelf projecten en huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Maar wat is gedenatureerde alcohol precies, en waarom wordt het zo vaak gebruikt? Laten we eens kijken naar de basisprincipes van gedenatureerde alcohol om de eigenschappen en het gebruik ervan beter te begrijpen


Bioethanol

Wat is gedenatureerde alcohol?

Eenvoudig gezegd is gedenatureerde alcohol ethanol – hetzelfde type alcohol dat in alcoholische dranken zit – dat behandeld is met andere chemicaliën, zogenaamde “denatureringsmiddelen”, om het ongeschikt te maken voor menselijke consumptie. Deze denaturanten worden door fabrikanten toegevoegd om het ethanol giftig of onsmakelijk te maken, zodat mensen het niet drinken. Het meest gebruikte denatureringsmiddel is tegenwoordig methanol, een industrieel oplosmiddel met een sterke geur. Dit maakt gedenatureerde alcohol ongeschikt voor menselijke consumptie, maar ook nuttig als multifunctioneel reinigingsmiddel en oplosmiddel omdat het snel oliën en vetten oplost. Het

is ook brandbaar, waardoor het ideaal is voor gebruik in producten als verfverdunners en houtkachels

Toepassingen van gedenatureerde alcohol

Gedenatureerde alcohol heeft vele praktische toepassingen, zowel thuis als in de industrie. Zoals eerder vermeld, kan het worden gebruikt als verfverdunner of als brandstof voor houtkachels. Het kan ook worden gebruikt als antivriesmiddel of ruitenreiniger vanwege zijn lage vriespunt en zijn vermogen om oliën en vet snel op te lossen zonder strepen of resten achter te laten op oppervlakken. Bovendien gebruiken sommige mensen het als desinfectiemiddel in huis, omdat het bacteriën doodt bij contact; dit moet echter met voorzichtigheid gebeuren, omdat het inademen van grote hoeveelheden gedenatureerde alcohol gevaarlijk kan zijn in gesloten ruimtes

Samengevat is gedenatureerde alcohol ethanol dat giftig of onverteerbaar is gemaakt door toevoeging van chemische stoffen die “denatureringsmiddelen” worden genoemd, zoals methanol. Dit maakt de ethanol ongeschikt voor menselijke consumptie, maar zeer nuttig wanneer hij wordt verdund voor gebruik in producten zoals verfverdunners, ruitenreinigers, antivriesoplossingen, brandstoffen voor houtkachels, ontsmettingsmiddelen, enz. Gedenatureerde alcohol kan ongelooflijk veelzijdig zijn als er goed mee wordt omgegaan; wees echter altijd voorzichtig bij gebruik thuis of op het werk!