Du har måske hørt om bioethanol som brændstofkilde og om ethanol som en type alkohol - især som den type alkohol, der findes i alkoholholdige drikkevarer. Men hvad er forskellen på den ethanol, der findes i drikkevarer som whisky og vodka, og den bioethanol, der bruges som brændstof til pejse og endda biler?


Bioethanol

Ethanol og bioethanol er kemisk set nøjagtig det samme - en simpel alkohol. De forskellige navne henviser dog til den måde, de fremstilles på. Ethanol er navnet på selve stoffet, uanset hvordan det fremstilles, mens bioethanol henviser til et brændstof, der fremstilles ved en proces med fermentering af en biomasse, der indeholder sukkerstoffer, som kan være alt fra sukkerrør og andre fødevareafgrøder som f.eks. artiskokker til træflis, affaldshalm eller savsmuld, og destillation af ethanol fra det. Generelt sigter produktionen af bioethanol mod at være så miljøvenlig som muligt og maksimere udbyttet af ren bioethanol som brændstof med et minimum af jord, der kræves til dyrkning af fødevareafgrøden.

Da bioethanol i virkeligheden er ren ethanol, "denatureres" det, når det f.eks. sælges som brændsel til pejse, for at give det en meget ubehagelig smag og forhindre, at det kan spises af mennesker, ligesom ren alkohol sælges som rengøringsmiddel.