Te olete võib-olla kuulnud bioetanoolist kui kütuseallikast ja etanoolist kui alkoholitüübist - eelkõige alkohoolsete jookide puhul. Millised on aga erinevused etanooli vahel, mida leidub sellistes jookides nagu viski ja vodka, ja bioetanooli vahel, mida kasutatakse kütusena küttekolletes ja isegi autodes?


Bioetanool

Etanool ja bioetanool on keemiliselt täpselt sama - lihtne alkohol. Erinevad nimetused viitavad siiski nende tootmisviisile. Etanool on aine enda nimetus, ükskõik kuidas seda ka ei valmistataks, samas kui bioetanool viitab kütusele, mida toodetakse suhkruid sisaldava biomassi kääritamise teel, mis võib olla mis tahes, alates suhkruroost ja muudest toidutaimedest, nagu artišokid, kuni puiduhakke, õlgede või saepuruni, ning sellest etanooli destilleerimise teel. Üldiselt on bioetanooli tootmise eesmärk olla võimalikult keskkonnasõbralik ja maksimeerida puhta bioetanooli kui kütuse saagist, kasutades võimalikult vähe maad, mis on vajalik toidutaimede kasvatamiseks.

Kuna bioetanool on tegelikult puhas etanool, siis kui seda müüakse näiteks kaminakütusena, siis "denatureeritakse" seda, et anda sellele väga ebameeldiv maitse ja vältida selle tarbimist, sarnaselt puhaste alkoholide müügiga pesuvahendina.