Olet ehkä kuullut bioetanolista polttoaineen lähteenä ja etanolista alkoholilajina - erityisesti alkoholijuomissa esiintyvänä alkoholilajina. Mutta mitä eroja on viskin ja vodkan kaltaisissa juomissa käytetyn etanolin ja takkojen ja jopa autojen polttoaineena käytettävän bioetanolin välillä?


Bioetanoli

Etanoli ja bioetanoli ovat kemiallisesti täysin samanlaisia - yksinkertaisia alkoholeja. Eri nimet viittaavat kuitenkin niiden valmistustapaan. Etanoli on itse aineen nimi riippumatta siitä, miten se valmistetaan, kun taas bioetanoli viittaa polttoaineeseen, joka tuotetaan käymällä sokereita sisältävästä biomassasta, joka voi olla mitä tahansa sokeriruo'osta ja muista ravintokasveista, kuten latva-artisokasta, puuhakkeeseen, olki- tai sahanpuruun, ja tislaamalla siitä etanolia. Yleisesti ottaen bioetanolin tuotannossa pyritään mahdollisimman ympäristöystävälliseen tuotantoon ja maksimoimaan polttoaineena käytettävän puhtaan bioetanolin tuotto siten, että ruokakasvien viljelyyn tarvitaan mahdollisimman vähän maata.

Koska bioetanoli on itse asiassa puhdasta etanolia, sitä myytäessä esimerkiksi tulisijojen polttoaineeksi se "denaturoidaan", jotta se olisi erittäin epämiellyttävän makuista ja jotta sitä ei voitaisi käyttää ihmisravinnoksi, samaan tapaan kuin puhtaita alkoholeja myydään pesuaineina.