Bioetanoli on polttoaine, joka valmistetaan käymällä tietyissä kasvilajeissa luonnostaan esiintyviä sokereita ja tislaamalla tislestä saatu alkoholi. Tämä tarkoittaa, että se on alkoholipohjainen polttoaine. Itse asiassa bioetanoli on sama kemikaali kuin alkoholijuomissa, kuten viinissä, oluessa ja väkevissä alkoholijuomissa, oleva etanoli. Polttoaineena bioetanolin energia vapautuu palamisen kautta. Palamisesta vapautuu lämpöenergiaa sekä vesihöyryä ja hiilidioksidia.

Bioetanolia käytetään autojen polttoaineena, mutta myös kotikäytössä, kuten takkojen ja lyhtyjen polttoaineena. Autot voivat käyttää bioetanolia ja bensiinisekoituksia ilman moottorimuutoksia, kuten E10:tä, joka on nykyisin Yhdistyneessä kuningaskunnassa yleisimmin myytävä polttoaine. E10 sisältää 10% bioetanolia, ja loput on lyijytöntä bensiiniä. Bioetanolia myydään avotulen, puutarhatakan ja retkikeittimen polttoaineena denaturoitua alkoholia sisältävissä pulloissa. Niitä käytetään yksinkertaisesti kaatamalla bioetanolineste polttimeen ja sytyttämällä se. Koska bioetanoli tuottaa todellisen liekin eikä savua, se on joustava polttoaine kotitakoissa, joissa ei tarvita savupiippua.