Viime vuosina bioetanolista on tullut yhä suositumpi ympäristöystävällinen polttoainevaihtoehto. Jotta ymmärtäisit, miksi bioetanoli on niin hyväksi ympäristölle, on tärkeää tietää, miten bioetanolia valmistetaan. Tässä blogissa kerrotaan, miten bioetanolia valmistetaan tärkkelys- ja sokerikasveista.


Bioetanoli

Etanolin tuotanto sokerikasveista

Etanolia voidaan valmistaa useilla eri tavoilla, kuten tislaamalla tai käymällä. Yleisin tapa tuottaa etanolia on käyminen, jossa hiiva tai bakteerit muuttavat sokerit alkoholiksi. Fermentoinnissa käytetään kahdenlaisia sokerikasveja: tärkkelyspohjaisia kasveja, kuten maissi, vehnä ja peruna, ja sokeripohjaisia kasveja, kuten sokeriruoko ja makea durra.

Jotta tärkkelyspohjaisista viljelykasveista voidaan valmistaa etanolia, tärkkelys on ensin pilkottava yksinkertaisiksi sokereiksi, kuten glukoosiksi ja maltoosiksi. Tämä tapahtuu liottamalla jyviä kuumassa vedessä tai lisäämällä entsyymejä niiden hajottamiseksi edelleen. Seuraavaksi sokerit käyvät hiivan tai bakteerien avulla etanolin tuottamiseksi. Lopuksi seoksesta poistetaan vesi etanoliliuoksen väkevöimiseksi ennen kuin sitä voidaan käyttää polttoaineena.

Etanolin tuottaminen ruokajätteestä

Toinen tapa tuottaa bioetanolia on käyttää elintarvikejätettä käymisen lähtöaineena. Elintarvikejäte koostuu ravintoloiden, ruokaloiden ja muiden elintarvikkeiden tuotantolaitosten tähteistä, jotka muutoin heitetään pois, jos niitä ei käytetä energiatarkoituksiin. Tässä prosessissa ruokajätettä kuumennetaan ensin korkeissa lämpötiloissa (yli 200 °C), kunnes se hajoaa yksinkertaisemmiksi molekyyleiksi, kuten hiilihydraateiksi, proteiineiksi ja rasvoiksi, jotka voidaan sitten fermentoida hiivan tai bakteerien avulla etanoliksi, jota voidaan käyttää polttoaineena autoissa tai muissa ajoneuvoissa.

Bioetanoli on yhä suositumpi vaihtoehtoinen polttoainelähde, koska sen hiilidioksidipäästöt ovat alhaisemmat kuin perinteisten fossiilisten polttoaineiden - mutta miten sitä tarkalleen ottaen valmistetaan? Tässä blogikirjoituksessa esiteltiin kaksi bioetanolin tuotantomenetelmää: käyminen tärkkelyspitoisten kasvien, kuten maissin tai sokerikasvien, kuten sokeriruo'on, avulla ja käyminen ruokajätemateriaalien, kuten ravintola-aterioiden tähteiden, avulla. Kun ymmärrämme, miten bioetanolia valmistetaan, meillä on paremmat edellytykset tehdä tietoon perustuvia päätöksiä energialähteistämme ja siitä, miten voimme parhaiten vähentää hiilijalanjälkeämme planeetalla!